De zes coachhoudingen

model voor zelfreflectie door de begeleider
Contact? bel: 06 24772669Meld je aan voor de maandelijkse blikopener

Heb je interesse in de zelftest voor coaches of coachende leiders?

Als je mij een mailtje stuurt, krijg je van mij de link naar de gewenste zelftest. Dan zet ik je gelijk ook op de verzendlijst van de maandelijkse Blikopener met inspiratie, inzichten en prikkels tot reflectie.

 

De uitdager

In de uitdagende houding zet de coach provocatieve en paradoxale interventies in en creëert chaos bij de coachee.
Humor, drama, intuïtie, liefde, speelsheid en dynamiek.

De aanvoerder

In de aanvoerende houding zorgt de coach voor concrete doelstellingen en een praktische aanpak van de coachvraag. Oefeningen, alternatieven, resultaatgericht en motiverend coachen.

 

De boeddhist

In de mindfulle boeddhist-houding stelt de coach reflectievragen en houdt een spiegel voor, waardoor de coachee meer contact krijgt met zijn of haar gevoel en eigen wijsheid.

De onderwijzer

In de onderwijzende houding geeft de coach een complimentje, reikt een theorie of model aan, zet het verhaal van de coachee op een rij en geeft een rake analyse.

 

De praatpaal

In de houding van praatpaal luistert de coach met aandacht. Dankzij de liefde-volle aanwezigheid van de coach krijgt de coachee zijn of haar gevoel en verhaal op een rij.

De onderzoeker

In de onderzoekende houding krijgt de coach een goed beeld van de coachee en zijn of haar situatie, dankzij feitelijke vragen, vragenlijsten en het schrijven van een biografie door de coachee.

Het is een eenvoudig model. Pas bij nadere bestudering en gebruik van het model wordt de diepgang ervan zichtbaar. Een houding is een geheel van je mindset, je energie, je emoties en je interventies.

Het model geeft je inzicht in de basale aannames van waaruit je je gesprekspartner tegemoet treedt. Je krijgt gevoel voor je valkuilen en eigen belemmerende patronen. Het model helpt je te reflecteren op je relatievoorstellen. Je gaat het onbewuste relationele appel van je coachee doorzien, waardoor je er een adequater antwoord op kunt geven. Zo verhoog je de soepelheid en de effectiviteit van je coachingsgesprek.

Lees meer in mijn boek Wisselende contacten of download mijn artikel in het TvC: Wat voor een coach bent U?

Coachen gaat nog soepeler

als je schakelt tussen de zes houdingen
direct contact: 06 24772669mail: karen@karenwalthuis.nl