Inspiratoren

enkele leermeesters bij wie ik mij thuis voel

Esther Perel

Sinds haar eerste boek Erotische Intelligentie ben ik fan van Esther Perel. In dat boek zet ze prachtig uiteen hoe schijnbare paradoxale dyamieken in de relatie – zoals verbondenheid en afstand of veiligheid en erotiek – elkaar juist nodig hebben om een vitale relatie te creëren met elkaar. Ze heeft een open blik op de mens, relaties en de wereld, en een boel wijsheid te bieden. Ik herken mij in haar non-dogmatische manier van denken. Ook in haar latere boek Liefde in verhouding kon ik mij vinden in haar visie, bijvoorbeeld dat vreemdgaan niet het eind van de relatie hoeft te betekenen en dat je je via de relatie kunt ontwikkelen. In januari 2020 heb ik een mooie workshop van haar gedaan, waarover je hier meer kunt lezen. Toen een stel, dat bij mij was voor relatiecoaching, mij ‘onze eigen Esther Perel’ noemde, voelde ik mij dan ook oprecht vereerd.

Marshall Rosenberg

Marshall Rosenberg

De in februari 2015 overleden Marshall Rosenberg heeft Geweldloze Communicatie (Non-violent Communication of Compassionate Communication) op de wereldkaart gezet. Dit is een manier van met jezelf en elkaar omgaan die voor mij heel natuurlijk voelt en als vanzelfsprekend in mijn levenshouding en coachhouding is opgenomen. Het geeft zoveel vrijheid in het contact en liefdevolle verbinding met de ander. Om er een gevoel bij te krijgen, verwijs ik je naar het hoofdstuk ‘pacifistisch praten’ uit Hoe word ik echt rijk? en mijn blogs Wat als iedereen elkaars gedrag positief zou duiden? en Je oordelen opschorten, kan dat?

 

Frank Farrelly

Frank Farrelly

De in 2013 overleden Frank Farrelly was de grondlegger van de Provocatieve Therapie. Tijdens en na mijn opleiding tot Provocatief Coach bij het IEP heb ik deelgenomen aan verschillende workshops van Frank Farrelly. Hij heeft mij geïnspireerd tot het toelaten van mijn gevoel voor humor en talent voor ‘flirten‘ tijdens coachingsgesprekken. Flirten is immers ook werkelijk contact maken, de ander laten voelen dat je hem of haar helemaal ziet en waardeert en tegelijkertijd een beetje plagen en uitdagen. Alleen bij Provocatief Coachen doe je het afgestemd op en ten bate van de ontwikkeling van de coachee…

Irving Yalom

Irving Yalom

Deze niet meer zo jonge psychotherapeut heeft prachtige boeken, zowel romans als vakliteratuur, geschreven waarin de mens en de (therapeutische) relatie centraal staan. Al zijn boeken hebben mij geestelijk gevoed. Irving Yalom is voor mij een voorbeeld van een vakman met een open hart en open geest. Hij was oorspronkelijk psychiater, maar heeft zich als psychotherapeut ontwikkeld met veel kennis van de oude filosofen. Zijn visie dat de relatie de belangrijkste bron en basis voor een zinvol therapeutisch proces is, deel ik volledig. Ook benadrukt Yalom de rol die doodsbesef heeft bij het ten volle kunnen leven. ‘De dood helpt je om je minder druk te maken om triviale zaken’. 

 

Ingeborg Bosch

Ingeborg Bosch

Ingeborg Bosch van de Past Reality Integration therapie (PRI) was een van mijn inspiratiebronnen na het overlijden van mijn laatste ouder in 2012. Het leek tijd om emotionele resten van mijn jeugd ‘op te ruimen’. In die tijd waren er regelmatig situaties waarin ik spontaan hele heftige emoties ervoer. Bijvoorbeeld verdriet of boosheid die veel sterker was dan logisch voor de situatie waarin ik mij bevond. Toen ik Ingeborgs eerste boek De herontdekking van het ware zelf nog ongelezen in mijn boekenkast zag staan, voelde ik dat ik het moest gaan lezen. Binnen enkele maanden had ik al haar boeken gelezen en was ik naar een workshop van haar geweest. Een intensieve week individuele therapie bij Ingeborg in Zuid-Frankrijk, maakte het proces af. Ik heb er oude traumatische ervaringen herbeleefd en daar rust en ruimte voor teruggekregen. Waarom ik mij niet als PRI-therapeut heb laten scholen lees je in mijn blog ‘Therapeut kijk naar je eigen’.

Jiddu Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti

Lang voordat ik mijn spirituele pad hervonden had, was deze man al overleden (1986). Desondanks voelde hij direct als een vriend, een zielsverwant toen ik een paar jaar geleden zijn boeken ontdekte. Hij pleitte voor een heldere geest, opdat we gezonder met onszelf, elkaar en de wereld om zouden gaan. Wat mij mij bijzonder aanspreekt in zijn leermeestershouding is zijn geen-goeroe willen zijn. Hierover heb ik een blog geschreven: Krishnamurti; to be or not to be a guru.

De mens kan de waarheid vinden

door zijn relaties met anderen en

door het begrijpen van zijn eigen geest’. 

Voor een bewustere samenleving

met meer compassie en empathie