Inspiratoren

enkele leermeesters bij wie ik mij thuis voel
Marshall Rosenberg

Marshall Rosenberg

De onlangs (februari 2015) overleden Marshall Rosenberg heeft Geweldloze Communicatie (Non-violent Communication of Compassionate Communication) op de wereldkaart gezet. Dit is een manier van met jezelf en elkaar omgaan die voor mij heel natuurlijk voelt en als vanzelfsprekend in mijn levenshouding en coachhouding is opgenomen. Het geeft zoveel vrijheid in het contact en liefdevolle verbinding met de ander. Om er een gevoel bij te krijgen, verwijs ik je naar het hoofdstuk ‘pacifistisch praten’ uit Hoe word ik echt rijk? en mijn blogs Wat als iedereen elkaars gedrag positief zou duiden? en Je oordelen opschorten, kan dat?

Irving Yalom

Irving Yalom

Deze intussen 83-jarige psychotherapeut heeft prachtige boeken, zowel romans als vakliteratuur, geschreven waarin de mens en de (therapeutische) relatie centraal staan. Al zijn boeken hebben mij geestelijk gevoed. Irving Yalom is voor mij een voorbeeld van een vakman met een open hart en open geest. Hij was oorspronkelijk psychiater, maar heeft zich als psychotherapeut ontwikkeld met veel kennis van de oude filosofen. Zijn visie dat de relatie de belangrijkste bron en basis voor een zinvol therapeutisch proces is, deel ik volledig. Ook benadrukt Yalom de rol die doodsbesef heeft bij het ten volle kunnen leven. ‘De dood helpt je om je minder druk te maken om triviale zaken’. 

 

Ingeborg Bosch

Ingeborg Bosch

Ingeborg Bosch van de Past Reality Integration therapie (PRI) is een van mijn recentere inspiratiebronnen. Na het overlijden van mijn laatste ouder in 2012 leek het tijd om emotionele resten van mijn jeugd ‘op te ruimen’. In die tijd waren er regelmatig situaties waarin ik spontaan hele heftige emoties ervoer. Bijvoorbeeld verdriet of boosheid die veel sterker was dan logisch voor de situatie waarin ik mij bevond. Toen ik Ingeborgs eerste boek De herontdekking van het ware zelf nog ongelezen in mijn boekenkast zag staan, voelde ik dat ik het moest gaan lezen. Binnen enkele maanden had ik al haar boeken gelezen en was ik naar een workshop van haar geweest. Een intensieve week bij Ingeborg in Zuid-Frankrijk, waarin ik dagelijks twee uur gecoacht werd, maakte het proces af. Door het herbeleven van enkele traumatische jeugdervaringen (regressies), heb ik mijn systeem bevrijd van onnodige stressreacties en ervaar ik een diepere innerlijke rust. Haar gedachtegoed is voor mij ook een handvat geweest om mijzelf nog beter te leren observeren en begrijpen.

Frank Farrelly

Frank Farrelly

De in 2013 overleden Frank Farrelly was de grondlegger van de Provocatieve Therapie. Tijdens en na mijn opleiding tot Provocatief Coach bij het IEP heb ik deelgenomen aan verschillende workshops van Frank Farrelly. Hij heeft mij geïnspireerd tot het toelaten van mijn gevoel voor humor en talent voor ‘flirten‘ tijdens coachingsgesprekken. Flirten is immers ook werkelijk contact maken, de ander laten voelen dat je hem of haar helemaal ziet en waardeert en tegelijkertijd een beetje plagen en uitdagen. Alleen bij Provocatief Coachen doe je het afgestemd op en ten bate van de ontwikkeling van de coachee…

Jiddu Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti

Lang voordat ik mijn spirituele pad hervonden had, was deze man al overleden (1986). Desondanks voelde hij direct als een vriend, een zielsverwant toen ik een paar jaar geleden zijn boeken ontdekte. Hij pleitte voor een heldere geest, opdat we gezonder met onszelf, elkaar en de wereld om zouden gaan. Wat mij mij bijzonder aanspreekt in zijn leermeestershouding is zijn geen-goeroe willen zijn. Hierover heb ik een blog geschreven: Krishnamurti; to be or not to be a guru.

 De mens kan de waarheid vinden door zijn relaties met anderen en door het begrijpen van zijn eigen geest’. 

Marianne Freddrikson

Marianne Freddrikson

Deze schrijfster is helaas in 2007 overleden, want ik had nog wel veel meer van haar willen lezen. Wat mij aanspreekt in de boeken van Marianne Freddrikson is de openheid van geest, de wijsheid en de spiritualiteit die ik erin ervaar. Ook al zijn het heerlijke boeken om voor mijn ontspanning te lezen, ik heb ook telkens het gevoel gehad weer een beetje wijzer te zijn geworden na het lezen. Hetzelfde gevoel kreeg ik bij het lezen van de boeken van Paolo Coelho. Bij Marianne Freddrikson voel ik me dan net wat meer thuis, omdat ze een vrouw is, haar spiritualiteit voor mij vanzelfsprekender aanvoelt en ik een oprechte bescheidenheid ervaar in haar schrijfstijl. Mijn favoriete boeken zijn SimonOver Maria Magdalena en De kracht van een vrouw.

 

Voor een bewustere samenleving

met meer compassie en empathie