Mijn achtergrond

werk en ontwikkeling

Zo is het gekomen…

In 1967 zag ik het levenslicht. Na de middelbare school heb ik een jaar in Spanje doorgebracht, waarna ik de Hoge Hotelschool Den Haag, hogeschool voor bedrijfskunde heb gedaan. Mijn eerste vaste baan was als werving & selectieadviseur. Later heb ik verschillende leidinggevende functies gehad, veelal bij organisaties met een ideële missie. Toen ontstond een vroege dertigerscrisis. Werkzaam als reisbegeleidster in Midden- en Zuid-Amerika – vrij van alle banden en verwachtingen – begon ik in te zien wat mijn werkelijke talent en passie was. Sinds 1997 begeleid ik individuen en organisaties in hun ontwikkeling.

Dit heb ik 15 jaar lang gedaan onder de naam B&W Communicatie Coaching. Daarnaast heb ik 7 jaar lang trainingen Provocatief Coachen gegeven samen met Yvonne Knape onder de naam Yprovoka. Mijn trainingen met de zes coachhoudingen heb ik op de markt gezet onder de naam Yclectika, college voor coaching. Nu laat ik al die namen los en werk ik onder mijn eigen naam.

Provocatief coach

Het coachen en trainen heb ik vooral geleerd door het te doen. Ik reflecteer voortdurend op mijn eigen ervaringen. Hierdoor en dankzij uiteenlopende opleidingen, workshops, retraites, coaching, therapie, gesprekken met vakgenoten en inspirerende schrijvers, heb ik veel overbodige ballast losgelaten en er zinvolle bagage voor teruggekregen.

Een voor mij zeer belangrijke opleiding was Provocatief Coachen. Liefde, humor en intuïtie hebben een prominente plek gekregen in mijn manier van coachen en ik ben (nog) vrijer geworden in mijn denken en doen. Ook van de jarenlange samenwerking met Yvonne heb ik veel geleerd.

Daarnaast heb ik trainingen gedaan als RET (Rationele Emotieve Therapie), KernkwaliteitenLIFO (Life Orientations), NLP (neurolinguistisch programmeren), PRI (past reality integration therapy) en dergelijke. Ik beoefen al jaren yoga en meditatie en onderzoek ook andere disciplines uit de Oosterse levenskunst, zoals aikido en tantra. Regelmatig doe ik een filosofische opleiding aan de ISVW. Ik laat mij graag inspireren door mensen met een open geest en hart. Lees meer over enkele van mijn leermeesters.

drs., auteur en idealist

Mijn liefde voor kennis heeft er ook toe geleid dat ik in 2006 ben afgestudeerd als algemeen psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek naar de coachingsrelatie gedaan, waaruit mijn model van zes coachhoudingen en het boek Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie zijn voortgekomen. Een oude liefde bloeide hiermee op: het schrijven. Twee jaar later diende het boek Leven met de handrem eraf, coach jezelf door iedere crisis zich in mij aan. Intussen is mijn derde boek verschenen: Hoe word ik echt rijk?, een frisse kijk op ons moderne bestaan.

Met mijn activiteiten wil ik een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van individuen en organisaties en aan een bewustere samenleving. 

Plezier in ontwikkeling