Mijn achtergrond

werk en ontwikkeling

Van mijn coachees leer ik het meest

Het coachen en trainen heb ik vooral geleerd door het te doen. Toen ik ruim 20 jaar geleden begon, was ik een andere coach dan nu. In dit vak krijg je gelukkig veel directe feedback. En ik leer voortdurend mee van de ervaringen van mijn coachees. Daarnaast heb ik uiteenlopende opleidingen en cursussen gedaan. Hierdoor en dankzij retraites, intervisie en andere persoonlijke gesprekken heb ik in de loop der jaren nogal wat overbodige ballast losgelaten en er zinvolle bagage voor teruggekregen.

Een voor mij zeer belangrijke opleiding was Provocatief Coachen, ook alweer ruim 15 jaar geleden. Liefde, humor en intuïtie hebben sindsdien een prominente plek gekregen in mijn manier van coachen en ik ben (nog) vrijer geworden in mijn denken en doen. Ik heb mijn eigen stijl in Provocatief Coachen ontwikkelt, die zich typeert door het ‘spelen met de coachingsrelatie’. Hierin geef ik ook training aan coaches.

Daarnaast heb ik trainingen gedaan als RET (Rationele Emotieve Therapie), KernkwaliteitenLIFO (Life Orientations), NLP (neurolinguistisch programmeren), PRI (past reality integration therapy) en dergelijke. Ik beoefen al jaren yoga en meditatie en heb ook andere disciplines uit de Oosterse levenskunst, onderzocht, zoals aikido en tantra. Regelmatig doe ik een filosofische opleiding aan de ISVW. Ik laat mij graag inspireren door mensen met een open geest en hart. Lees meer over enkele van mijn leermeesters.

drs., auteur en idealist

Mijn liefde voor kennis heeft er ook toe geleid dat ik in 2006 ben afgestudeerd als algemeen psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek naar de coachingsrelatie gedaan, waaruit mijn model van zes coachhoudingen en het boek Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie (2008) zijn voortgekomen. Twee jaar later diende het boek Leven met de handrem eraf, coach jezelf door iedere crisis (2010) zich in mij aan. En daarna kwam: Hoe word ik echt rijk?, een frisse kijk op ons moderne bestaan (2014). 

Met al mijn activiteiten wil ik een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van individuen en organisaties en aan een bewustere samenleving. 

Zo is het gekomen…

In 1967 zag ik het levenslicht. Na de middelbare school heb ik een jaar in Spanje doorgebracht, waarna ik de Hoge Hotelschool Den Haag, hogeschool voor bedrijfskunde heb gedaan. Mijn eerste vaste baan was als werving & selectieadviseur. Later heb ik verschillende leidinggevende functies gehad, veelal bij organisaties met een ideële missie. Toen ontstond een vroege dertigerscrisis. Werkzaam als reisbegeleidster in Midden- en Zuid-Amerika – vrij van alle banden en verwachtingen – begon ik in te zien wat mijn werkelijke talent en passie was. Sinds 1997 begeleid ik individuen en organisaties in hun ontwikkeling.

Dit heb ik 15 jaar lang gedaan onder de naam B&W Communicatie Coaching. Daarnaast heb ik 7 jaar lang trainingen Provocatief Coachen gegeven samen met Yvonne Knape onder de naam Yprovoka. Mijn trainingen met de zes coachhoudingen heb ik op de markt gezet onder de naam Yclectika, college voor coaching. Nu laat ik al die namen los en werk ik onder mijn eigen naam.

Plezier in ontwikkeling