Nog een maand te gaan. Dan sta ik daar op die rode stip. Vlak daarvoor heb ik mij dan waarschijnlijk af gevraagd waarom ik dit in hemelsnaam wilde, terwijl ik mijn lichaam moet dwingen niet heel hard weg te rennen. Maar zover zijn we nog niet. Nu is het nog leuk allemaal. Ik praat je even bij over wat er na mijn vorige blog gebeurd is.

Stappen op de weg

Van de goed georganiseerde Mette Reitsma, initiator van TEDx-Amstelveen, ontvingen we al snel een gids met een stappenplan en tijdschema. Voor mij sowieso weer een bijzondere ervaring: structuur, stappenplan, tijdschema. Bij al dat organische geklooi van mij is dat heel verfrissend. De zes stappen:

Stap 1 Ontdek het TED concept
Stap 2 Ontwikkel je idee
Stap 3a Maak een globale structuur
Stap 3b Maak een script
Stap 4 Creëer je slides
Stap 5 Oefenen, oefenen, oefenen
Stap 6 Geef een geweldige talk

Ja, een TEDtalkje geef je niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen!

Wat fijn zo’n coach!

Ook mijn eigenste speciaal toegewezen TED-coach Michiel Bloem hield het tempo er goed in. Druk met verbouwen en verhuizen? Nee, we moeten elkaar toch even ontmoeten, in de flow blijven. Wat heerlijk; iemand die het beste uit mij en mijn idee wil halen en daar ook echt voor gaat. Zo stimulerend! In de gesprekken met hem, krijg ik steeds helderder wat ik wil zeggen, wat ik precies wil overbrengen. Zijn doorvragen helpt daarbij enorm. Ook mooi: na een bijeenkomst – we waren eigenlijk al klaar met het werken aan de tekst,- vertelde ik hem een verhaal over een ontmoeting. En raad eens… dat verhaal is nu een van de meest pakkende stukken in mijn talk. Gaaf, hoor, om iemand te hebben die naar je luistert en je zinvolle suggesties geeft. Ik kan het je echt aanraden; laat je ook eens coachen.

Kill your darlings

Bij het schrijven van mijn boeken had ik gelukkig al geleerd: schrijven = schrappen. Nou, dat geldt nu al helemaal. Onze talks moeten zelfs nog aanzienlijk korter worden dan de maximale 18 minuten, die de grote TED-organisatie hanteert. Steeds is de vraag: ‘zorgt dit stuk tekst ervoor dat het kernidee duidelijker overkomt?’. En zo nee, dan gaat het eruit. No mercy. Kill your darlings.

Het blijft boeien

Het onderwerp van mijn TED-talk is mijn radicale antwoord op de radicalisering. Ook al wist ik wat ik wilde gaan vertellen, was mijn kernidee er allang, toch ben ik allerlei boeken gaan lezen. Het is gewoon zo’n boeiend onderwerp. En als het over verschillende invalshoeken gaat, ben ik een rupsjenooitgenoeg. Natuurlijk zul je maar een fractie van alle inzichten terughoren in mijn talk. Later zal ik meer schrijven over de boeken die ik de afgelopen weken gelezen heb over radicalisering, polarisatie, identiteit en groepsprocessen.

Eigen maken

Nu de tekst  klaar is – ik blijf wel een beetje schaven, hoor – ben ik begonnen het uit mijn hoofd te leren. Voor een TED-talk lijkt me dat het beste. Zoals medesprekers ook ervaren; een TED-talk is toch een andere tak van sport dan een ‘gewone lezing’. De afgelopen weken heb ik ook veel talks bekeken om de kunst een beetje af te kijken. De sprekers die hun verhaal helemaal lijken te ‘zijn’ , spreken mij het meeste aan. Zo wil ik het ook. Om het vanuit je hart te vertellen, moet je het uit je hoofd leren. Omdat het stampen het best gaat als je beweegt, deed ik het al blaadjes harkend, fietsend, en lopend op het strand. Het weer werkte de afgelopen maand mee, zoals je ook op mijn strandfoto van 27 februari (!) kunt zien.

Club liefdevolle mensen

Intussen hebben we verschillende bijeenkomsten gehad met de sprekers en de coaches, waarin we elkaar onze talks laten horen. Gaaf om terug te krijgen wat er van mijn verhaal binnenkomt bij de toehoorders. Toch weer fascinerend dat mensen heel verschillende dingen horen. En ik krijg ook steeds weer goede suggesties van medesprekers en van hun coaches. Wat voelt het goed om met deze club liefdevolle mensen samen naar 14 april toe te leven!

Zin in mijn talk?

Helaas is TEDx-Amstelveen al uitverkocht voor 14 april. Maar het mooie van TED-talks is dat ze straks op internet te bekijken zijn. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief, mis je ‘m niet.
Maar ik kan natuurlijk ook een op maat gemaakte talk of interactieve lezing komen geven bij jouw organisatie of vereniging.  Lees hier meer over de mogelijkheden.