Als ik een andere baan gevonden heb, dan word ik gelukkig. Als ik tien kilo ben afgevallen, dan voel ik me beter over mijzelf. Als ik straks met pensioen ben, dan ga ik echt leuke dingen doen. Heb je een van deze gedachten wel eens gehad?

Hoop

‘Als-dan’, is een manier om hoop te houden, als je het leven of jezelf eigenlijk niet zo heel leuk vindt. Alleen deze hoop heeft meestal het karakter van ‘valse hoop’.  Valse hoop kan maken dat je in een bepaalde staat van zijn blijft hangen, waarin je niet ten volle leeft. Je stelt er eigenlijk je leven mee uit. Mijn moeder was er heel goed in: als de kinderen groot zijn, dan ga ik weer mijn eigen leven leiden. Nou, we waren uit huis en ze deed helemaal niets voor zichzelf. Zelfs toen de artsen haar al hadden opgegeven, was ze nog aan het ‘als-dannen’: als ik deze antibioticakuur achter de rug heb, dan komt het goed. Ik ben er nooit achter gekomen welke ‘goed’ ze op haar sterfbed bedoelde.

Valse hoop

Velen hebben zichzelf de valse hoop, de als-dan-gedachte, als kind aangeleerd. Wanneer je niet de liefde en aandacht krijgt van je ouders, terwijl je er zo naar snakt, ga je strategieën ontwikkelen. Eén daarvan is de valse hoop: als ik maar lief genoeg doe, dan krijg ik de liefde van mama wel. Of: als ik maar mijn best doe op school, dan houdt papa wel van me. Of: als ik maar voor mijn 30ste partner ben bij een gerenommeerd advocatenkantoor, dan …. Als ik een miljoen win, dan… Als ik de ideale partner vind, dan… Als ik maar beroemd ben, dan…

Pot geluk

De meeste mensen die een bliksemcarrière maken, de lotto winnen, getrouwd zijn of een succesvol artiest zijn geworden, weten intussen dat het grote geluk niet in een pot aan het eind van de regenboog op hen stond te wachten. Die hoop blijkt vals te zijn geweest.

Gelukt leven

Als je erachter komt dat je in de fuik van de valse hoop zit, kun je jezelf gaan oefenen in het loslaten ervan. Je schept er ruimte mee om te gaan voelen wat je echt wilt en om daar ook naar te gaan handelen. Je stelt het leven niet meer uit tot ‘dan’, maar gaat het nu leven. Zo vergroot je de kans dat je een duurzaam gevoel van geluk, van een ‘gelukt’ leven, gaat ervaren. Als ik de valse hoop laat varen, dan ga ik echt leven. Deze ‘als-dan’ is dan weer wel behulpzaam als je het leven ten volle wilt leven.

De valse hoop loslaten gaat meestal niet vanzelf.  Ik help je er graag bij in een coachingsgesprek  of een individuele miniretraite.

Even stilstaan bij jezelf

maakt je bewuster, effectiever en vrijer
direct contact: 06 24772669mail: karen@karenwalthuis.nl