Mijn achtergrond

werk & ontwikkeling
Contact? bel: 06 24772669

Ontwikkeling als begeleider

Vijfentwintig jaar geleden was ik een andere begeleider dan nu. Omdat ik mijzelf als het belangrijkste begeleidingsinstrument beschouw, investeer ik continu in mijn ontwikkeling. Ook van mijn coachees leer ik veel. Op alle ervaringen reflecteer ik. Dat leer ik mijn coachees ook te doen. Zo ontwikkel je wijsheid,  bevrijd je jezelf van overbodige ballast en komt er levenvreugde voor terug.

Opleiding Provocatief Coachen

Een voor mij zeer belangrijke opleiding was Provocatief Coachen in 2003. Het deed mij beseffen hoe belangrijk het contact, de relatie, met je coachee is. En ik ben dankzij deze opleiding (nog) vrijer geworden in mijn denken en doen, ook als coach. Ik heb mijn eigen stijl in Provocatief Coachen ontwikkeld, die zich typeert door empathie, intuïtie en het ‘spelen met de coachingsrelatie’. Hierin geef ik ook training aan coaches.

Brede interesse en vorming

Daarnaast heb ik vele opleidingen gedaan als: RET, Kernkwaliteiten, LIFO, NLP, PRI, lichaamswerk en dergelijke. Ik verdiep mij in de filosofie, met verschillende opleidingen van de ISVW, en beoefende disciplines uit de Oosterse levenskunst als meditatie, yoga, aikido en tantra. Ik laat mij inspireren door mensen met een open geest en hart. Lees meer over mijn inspiratoren

Overzicht afgeronde opleidingen

1990: HHS, hogeschool voor bedrijfskunde- BhA
2001: The Albert Ellis Institute – RET
2002: Kernconsult – Train de trainer Kernkwaliteiten
2003: IEP – Provocatief Coachen Jaaropleiding
2005: LIFO Benelux – licentietraining LIFO
2007: UvA – drs Algemene Psychologie
2011: ISVW – Basisopleiding Systematiek van de filosofie
2013: ISVW – Basisopleiding Oosterse Filosofie
2013: Soultantra – jaaropleiding tantra
2022: Socratic Design Academy: socratic design training
2023: LIVP – Opleiding tot gecertificeerd vertrouwenspersoon
2023: Menno de Bree – opleiding tot begeleider Moreel Beraad

en talloze trainingen en workshops van een tot enkele dagen.

Zo is het gekomen…

In 1967 zag ik het levenslicht. Na de middelbare school heb ik een jaar in Spanje doorgebracht, waarna ik de Hoge Hotelschool Den Haag, hogeschool voor bedrijfskunde heb gedaan. Mijn eerste vaste baan was als werving & selectieadviseur. Later heb ik verschillende commerciële en  leidinggevende functies gehad, veelal bij organisaties met een ideële missie. Toen ontstond een vroege dertigerscrisis. Werkzaam als reisbegeleidster in Midden- en Zuid-Amerika – vrij van alle banden en verwachtingen – begon ik in te zien wat mijn werkelijke talent en passie was. Sinds 1997 begeleid ik individuen, stellen, teams en organisaties bij hun ontwikkeling.

Dit heb ik vijftien jaar lang gedaan onder de naam B&W Communicatie Coaching. Daarnaast heb ik zeven jaar lang trainingen Provocatief Coachen gegeven samen met Yvonne Knape onder de naam Yprovoka. Mijn trainingen met de Zes Houdingen heb ik aanvankelijk op de markt gezet onder de naam Yclectika, college voor coaching. Sinds 2014 heb al die namen losgelaten en werk ik onder mijn eigen naam.

Ik ben immers zelf mijn instrument. 

psycholoog NIP, auteur, spreker en idealist

Mijn liefde voor kennis heeft er ook toe geleid dat ik in 2006 ben afgestudeerd als algemeen psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek naar de coachingsrelatie gedaan, waaruit mijn model van zes coachhoudingen en het boek Wisselende contacten: de ontmaskering van de coachingsrelatie (2008) zijn voortgekomen. Twee jaar later diende het boek Leven met de handrem eraf: coach jezelf door iedere crisis (2010) zich in mij aan. En daarna kwam: Hoe word ik echt rijk?: een frisse kijk op ons moderne bestaan (2014). In 2022 verscheen Relationele verleidingen: empathisch begeleiden van groepen, over hoe je een veilige leeromgeving creëert (en hoe het soms mis gaat) en weer met de Zes Houdingen, nu uitgewerkt voor trainers, teamcoaches en opleiders.

Met al mijn activiteiten wil ik een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van individuen en organisaties en aan een bewustere samenleving. Daarom heb ik in 2019 een TEDxTalk gegeven over Radicale Open Interesse als antwoord op de polarisatie en radicalisering.

Karen Walthuis

Blijven ontwikkelen

en leven met steeds meer licht, lucht en liefde
direct contact: 06 24772669mail: karen@karenwalthuis.nl