Heb jij dat ook? Dat je in januari en februari minder energie hebt dan normaal? De winterdip? Een coachee van mij vroeg zich af of ze misschien antidepressiva moest gaan slikken, omdat ze ’s ochtends nauwelijks puf had om uit bed te komen. Ze ligt in scheiding, ze zorgt in haar eentje voor haar kleine kinderen en het is winter. Ik zou het zorgwekkender hebben gevonden als ze me had verteld dat ze elke ochtend juichend uit bed springt. Volgens mij moeten we gewoon accepteren dat we niet altijd superenergiek zijn. Het leven is nou eenmaal een golfbeweging van gevoelens, gestuurd door onze levenservaringen, biologische processen en de seizoenen.

Ook wij zijn natuur

Want laten we wel wezen; we zijn onderdeel van de natuur met haar cycli. De winter is een periode waarin de natuur naar buiten toe wat minder uitbundig doet. Bomen, planten en dieren trekken zich terug in zichzelf en in warme holletjes. Nou, die behoefte voel ik in de winter ook. Thuis met een boek en een kop warme thee op de bank voelt dan echt lekker. Ik keer me dan ook wat meer naar binnen. Deze periode leent zich bij uitstek om te reflecteren op mijzelf, op het leven, mijn werkzaamheden, om dan in de lente weer met frisse energie en idee├źn naar buiten te treden.

Licht

Natuurlijk wil ik hiermee niet zeggen dat je de wintermaanden maar helemaal niets moet doen en lamlendig in je bed moet blijven liggen. Ook al voel je misschien wel die neiging. Om wel gewoon te functioneren in deze maanden helpt het als je genoeg licht vangt. Dat kan met lichttherapie, maar ook door te zorgen dat je overdag zoveel mogelijk gebruik maakt van het zonlicht, ook als het bewolkt is. De afgelopen weken ben ik met verschillende coachees gaan wandelen. Zo vingen we twee vliegen in een klap: lekker bewegen en licht. O ja, en een goed gesprek, natuurlijk.

Radio 1

Een journaliste van NPOradio1 benaderde mij met de vraag wat mensen moeten doen met hun winterdip. Toen ik zei dat mensen er wat meer van zouden mogen genieten (boekje op de bank) en profiteren (tijd voor reflectie), was ze getriggerd. Je kunt haar radioreportage hier beluisteren.

Wat is jouw behoefte?

Voel je nu ook de behoefte om wat te reflecteren? Of ben je op zoek naar de voor jou beste manier van omgaan met je winterdip? Bel me dan voor een afspraak voor een coachingsgesprek. Jij mag kiezen of we buiten gaan wandelen, of dat we met een warm kopje thee op de bank gaan zitten…