‘Ik wil graag onderzoeken of ik deze relatie nog wel wil’, zegt de vrouw. ‘Voor mij is de retraite geslaagd als we goede afspraken hebben over hoe we verder kunnen met elkaar’, zegt de man. Het is het begin van een relatieretraite in Drenthe. We zitten in de schaduw van de twee grote beuken, de grote natuurlijke parasols, in mijn tuin aan het bos. Het zou een mooie, liefdevolle en intense middag worden.

Elkaar triggeren

Al een tijdje voer ik coachingsgesprekken met deze man en vrouw. Ze hebben een relatie waarin ze elkaar regelmatig heftig triggeren. Ken je dat ook? Dat je liefdespartner je heftig kan raken, of op de kast krijg? Of jij je partner? Dat is op zich heel logisch; juist degene die je het meest nabij is, kan op de knoppen van oude pijnen en patronen drukken. Dit stel werd doodmoe van het ‘uitvechten’ van dit soort momenten. De emoties liepen dan hoog op en ze konden elkaar niet meer horen en begrijpen. Dat is jammer, want het kan ook anders. Sinds de coaching zijn ze dit soort momenten gaan beschouwen als iets dat interessant is om samen te onderzoeken en om van te leren. Als een kans om zichzelf en elkaar beter te leren kennen en om wat ‘oude rommel op te ruimen’.

Echt luisteren

Tijdens die sessies van steeds een uur heb ik ze laten ervaren hoe ze echt naar elkaar kunnen luisteren. En hoe je bij de ander kunt laten wat van de ander is, en verantwoordelijkheid kunt nemen voor wat van jou is, voor je eigen gevoelens en gedachten. Want het is echt niet zo dat het gedrag van de ander onvermijdelijk tot jouw boosheid leidt. Daar zitten vaak nog wat processen tussen. Door die te onderzoeken, krijg je de mogelijkheid om je anders te voelen en de vrijheid om een andere reactie te kiezen.

Wat willen we?

Het stel vertelt dat ze nu graag deze retraite wilden om in alle rust op een diepgaand niveau onderzoeken wat ze nog wel of niet met elkaar willen. Ook al kunnen ze beter omgaan met hun triggers en botsingen, het blijft – mede door enkele externe omstandigheden – toch een ingewikkelde relatie. Ze vragen zich af of hun werkelijke behoeftes nog wel op elkaar aansluiten. Zij voelt dat ze deze relatie eigenlijk niet meer wil, maar iets belemmert haar om de stekker er helemaal uit te trekken. Hij wil haar nog niet loslaten en verlangt vooral terug naar de gevoelens van de tijd dat ze net samen waren. Ze willen het gevoel hebben een goede en weloverwogen beslissing te nemen. Daarom zijn ze gekomen om vier uur lang hiermee bezig te zijn onder mijn begeleiding.

Verlangde inzichten

De middag verloopt organisch, waarbij we het ene moment met elkaar in gesprek zijn. Dan schrijven ze ieder voor zich iets uit. Of ik heb een gesprekje met een van hen om gevoelens of gedachten helder te krijgen. Af en toe doen we een ademhalingsoefeningetje. Of iemand maakt tussendoor een wandelingetje of ligt even in de hangmat. Sommige processen hebben tijd, rust en liefdevolle aandacht nodig (en een beetje humor, voor de broodnodige relativering). Dan kunnen ze zich voltrekken en de verlangde inzichten opleveren. Hoe pijnlijk die soms ook kunnen zijn…

Iets voor jullie?

Ook met minder ‘grote’ relationele vragen ben je welkom voor een miniretraite met relatiecoaching in Drenthe.  Ik begeleid jullie met liefde om op een dieper niveau naar jezelf en elkaar te luisteren. Om jezelf en elkaar beter te begrijpen en meer begrip voor elkaar te krijgen. En om wat oude patronen te ontmantelen, als die jullie contact in de weg zitten. In alle rust met liefde, diepgang en een beetje humor. Zien jullie dit wel zitten? Bel me of mail me voor afstemming of een afspraak.  Je kunt natuurlijk ook eerst iets meer lezen over wie ik ben en over mijn manier van coachen.

Even stilstaan bij jezelf

maakt je bewuster, effectiever en vrijer
direct contact: 06 24772669mail: karen@karenwalthuis.nl