De zes coachhoudingen

model voor zelfreflectie door de begeleider
Contact? bel: 06 24772669
leergang coachen vanuit zes houdingen

Model van zes coachhoudingen

Het model van zes coachhoudingen is een reflectie-instrument voor coaches. Het biedt inzicht in je eigen houding en de effecten ervan.

In mijn boek Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie staat dit uitgebreid beschreven aan de hand van praktische voorbeelden.

Training Coachen vanuit zes houdingen

Tijdens de workshops en trainingen kun je de zes coachhoudingen aan den lijve ervaren.

Heb je de zelftest voor coaches of voor leiders al gedaan? Als je mij een mailtje stuurt, zend ik je link naar de digitale zelftest. Dan weet je snel wat jouw favoriete coachhouding is. Hieronder vind je korte beschrijvingen van iedere houding.

De zes coachhoudingen

Op 23 december 2020 heb ik in de podcast van Freek Sarink het model van de zes coachhoudingen toegelicht :

 of beluister gelijk de hele podcast.

‘Ik gebruik het model in trainingen aan transformationele coaches. Het geeft hen een helikopterview op coaching. En het geeft zicht op je eigen kracht, je eigen stijl en  je mogelijke ontwikkeling.’

Jan van der Molen

Coach/trainer

De houding eronder

Coach Sherida Pengel heeft de Leergang Coachen vanuit zes houdingen gedaan. In de video hiernaast beschrijft ze hoe zij de zes coachhoudingen heeft ervaren. En vooral welke houding continu aanwezig is onder de zes coachhoudingen …

volgens coach Sherida 

De uitdagende houding

In een ander filmpje vertelt Sherida hoe ze de uitdagende houding heeft ervaren. Als je doorklikt naar de pagina met de workshops De Uitdager, weet je hoe deze serieuze coach de speelse en provocatieve manier van coachen heeft ervaren.

De uitdager

In de uitdagende houding zet de coach provocatieve en paradoxale interventies in en creëert chaos bij de coachee.
Humor, drama, intuïtie, liefde, speelsheid en dynamiek.

De aanvoerder

In de aanvoerende houding zorgt de coach voor concrete doelstellingen en een praktische aanpak van de coachvraag. Oefeningen, alternatieven, resultaatgericht en motiverend coachen.

 

De boeddhist

In de mindfulle boeddhist-houding stelt de coach reflectievragen en houdt een spiegel voor, waardoor de coachee meer contact krijgt met zijn of haar gevoel en eigen wijsheid.

De onderwijzer

In de onderwijzende houding geeft de coach een complimentje, reikt een theorie of model aan, zet het verhaal van de coachee op een rij en geeft een rake analyse.

 

De praatpaal

In de houding van praatpaal luistert de coach met aandacht. Dankzij de liefde-volle aanwezigheid van de coach krijgt de coachee zijn of haar gevoel en verhaal op een rij.

De onderzoeker

In de onderzoekende houding krijgt de coach een goed beeld van de coachee en zijn of haar situatie, dankzij feitelijke vragen, vragenlijsten en het schrijven van een biografie door de coachee.

Het is een eenvoudig model. Pas bij nadere bestudering en gebruik van het model wordt de diepgang ervan zichtbaar. Een houding is een geheel van je mindset, je energie, je emoties en je interventies.

Het model geeft je inzicht in de basale aannames van waaruit je je gesprekspartner tegemoet treedt. Je krijgt gevoel voor je valkuilen en eigen belemmerende patronen. Het model helpt je te reflecteren op je relatievoorstellen. Je gaat het onbewuste relationele appel van je coachee doorzien, waardoor je er een adequater antwoord op kunt geven. Zo verhoog je de soepelheid en de effectiviteit van je coachingsgesprek.

Lees meer in mijn boek Wisselende contacten of download mijn artikel in het TvC: Wat voor een coach bent U?

Coachen gaat nog soepeler

als je schakelt tussen de zes houdingen
direct contact: 06 24772669mail: karen@karenwalthuis.nl