Provocatief coachen

de uitdagende houding: liefdevol, speels en intuïtief

uitdager coachhouding

Wat is provocatief coachen?

Provocatieve coaching is een onorthodoxe, intuïtieve, liefdevolle en speelse manier van coachen. Misschien werkt het woord ‘provocatief’ direct weerstand of protest in je op?! Dan is dat mooi, want dat is ook precies de bedoeling. Frank Farrelly, de grondlegger van de provocatieve therapie, wilde niet voor niets zijn manier van werken aanvankelijk protesttherapie noemen. Protest doet je (veer)kracht toenemen.

Humor, vrijheid en diepgang

Daarnaast kenmerkt provocatief coachen zich door luchtige diepgang. Humor en openheid maken zware persoonlijke thema’s makkelijker bespreekbaar. En niet alles hoeft gezegd te worden. Soms kun je op een diep niveau geraakt worden, zonder dat dit expliciet gemaakt hoeft te worden. Coachees ervaren het als een bevrijdende, liefdevol confronterende en zeer effectieve manier van coachen. In mijn model van zes coachhoudingen staat de houding van de Uitdager voor de provocatieve stijl.

Verrassing

Vanuit protest ontstaat beweging, kracht, creativiteit en autonomie. Hierdoor gaan mensen zelf hun problemen oplossen. En als coaches streven we er immers naar de coachee te faciliteren in het vergroten van zijn zelflerende en zelfreddende vermogen. De provocatieve coach doet er dus alles aan om protest en daarmee de creatieve energie van de coachee op te wekken. Zij doet vooral dat wat de coachee niet verwacht: dramatiseren, absurde oplossingen bedenken of de coachee overtuigen van het belang van het instandhouden van de status quo. Verrassing en verwarring scheppen ruimte voor vernieuwing. Of van acceptatie van wat er is en wie je bent. Dat is ook een prima coachingsresultaat, toch?

Iets voor jou?

Zeker als je lekker eigenwijs bent, het meestal alleen doet en ook vindt dat je zelf het beste weet wat goed voor je is, zal deze manier van coachen je aanspreken.

Ben je zelf coach?

Omdat ik iedereen deze vrije en intuïtieve manier van werken gun, geef ik er ook training in aan coaches, maatschappelijk werkers, trainers, therapeuten, mentoren en andere professionele begeleiders. Je ontwikkelt je eigen stijl met een keur aan provocatieve en paradoxale interventies. En, omdat de coachingsrelatie nou eenmaal mijn specialiteit is, leer je provocatief ‘spelen’ met de coachingsrelatie. Kijk voor meer informatie op de pagina van de Leergang De Uitdager.
In het artikel dat ik samen met Jan Ruigrok voor het Tijdschrift voor Coaching schreef – Kikkercoaches laten zich niet kussen – lees je hoe ik eens twee uur lang een ceo provocatief coachte…

Coachen met luchtige diepgang