Naar aanleiding van de uitverkiezing van de heer Wilders tot politicus van het jaar heb ik een tweet-uitwisseling gehad met een aanhanger van de PVV. Het was prikkelend en open. Vervolgens ontving ik via mijn website mijn eerste hatemails van een andere Wildersfan: ‘Wat ben jij een ontiegelijke domme achterlijke muts! Wilders heeft tenminste visie en echte oplossingen in tegenstelling tot die snotneus klaver die alleen maar met loze termen smijt! Typische achterlijke, smerige, hypocriete linksche bitch! Met je fopstudie en andere achterlijke BULLSHIT! Totaal geen argumenten, alleen maar butthurt zielig policor janken!’

Niet verantwoordelijk
Uiteraard is de heer Wilders niet verantwoordelijk voor het gedrag en de verbale uitingen van zijn aanhangers. Niet voor het gooien van vuurwerk en flessen drank naar de raadsleden van Geldermalsen. Niet voor het roepen ‘daar moet een piemel in’ naar een mevrouw tijdens een democratische bijeenkomst. Niet voor de hatemail die ik heb ontvangen. Niet voor het gebruik van scheldwoorden als ‘testosteronbommen’ of ‘gelukszoekers’. Alhoewel… dat laatste doet de heer Wilders zelf en ook politici van andere partijen hoor ik dit etiket gebruiken voor de grote groep asielzoekers die hun heil in Europa zoeken. En dat vind ik kwalijk.

‘Klootzakken’
Overigens was ik ook niet erg blij toen ik premier Rutte een bepaalde groep burgers, waar onder de heer Cees H.,  tijdens een persconferentie afgelopen week ‘klootzakken’ hoorde noemen. En herinnert u zich nog de woordenwisseling tussen Wilders en Rutte in de Tweede Kamer: ‘Doe normaal, man’, ‘Doe lekker zelf normaal!’. Een politicus heeft aanzien en macht en dat schept bepaalde verantwoordelijkheden, zoals het beschermen van ‘onze’ normen en waarden, waaronder een respectvolle omgang met elkaar. Politici staan in de schijnwerpers en zijn een voorbeeld voor het volk. Van hen mogen we toch zeker verwachten dat ze respectvol praten over en met elkaar en de burgers in het land?

Vrijheid
Veel Nederlandse burgers maken zich zorgen over de teloorgang van ‘onze’ normen en waarden, nu zoveel niet-Nederlanders tegelijk zich melden voor een veilig bestaan in ‘onze’ samenleving. Ik deel die zorgen. Ik zou niet graag mijn vrijheden willen verliezen. Zeker niet die van meningsuiting. De bedreiging van deze vrijheid zou van bepaalde groepen nieuwkomers kunnen komen die gewoontes en ideeën uit hun land en cultuur meenemen. Dat is de zorg van Nederlanders die door de heer Wilders gezien en bediend wordt. Gelukkig zijn we de politieke correctheid voorbij , die voorschreef dat dit soort zorgen en angsten niet benoemd mochten worden.

Bedreiging van onze cultuur
De bedreiging van ‘onze’ cultuur kunnen we volgens mij het meest effectief bezweren door de nieuwkomers duidelijk te maken hoe ‘wij’ in dit land met elkaar omgaan: vrij om te denken en te zeggen wat je wilt en met respect voor elkaar. Laten we dan het goede voorbeeld geven en dit ook in praktijk brengen. Hoe moet een nieuwkomer in ons land anders ooit gaan begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt hier?

Voorbeeld
Dit is een appèl op iedere Nederlander en in het bijzonder op de heren en dames politici: geef het goede voorbeeld! Laat in houding en taal zien dat ieder individu in Nederland meetelt, dat je mag denken en zeggen wat je wilt, zolang je daarmee de individuele integriteit van de ander niet schaadt. Een groep mensen met dedain ‘gelukszoekers’ of ‘klootzakken’ noemen hoort daar niet bij. En de heer Wilders verzoek ik om zijn volgers op te roepen af te zien van (verbale) gewelddadigheden jegens andersdenkenden.

Dan hebben we kans dat ‘onze’ cultuur wel behouden blijft.