Wat is dat toch in ons land, dat zo prat gaat op zijn vrijheid van meningsuiting? Krijg je die vrijheid alleen als je mening overeenkomt met die van ‘ons’?

Zomergasten
De VPRO en Dyab Abou Jahjah zijn aangeklaagd door Federatief Joods Nederland vanwege de aankondiging dat Jahjah de eerste zomergast van dit seizoen is. De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) plaatste een advertentie in Trouw om duidelijk te maken dat het gevaarlijk is om deze man een platform te bieden. Leon de Winter en andere schrijvers protesteerden eerder dit jaar al toen bekend werd dat er van Abou Jahjah bij ‘hun’ uitgeverij De Bezige Bij een boek zal verschijnen dit najaar.

Abou Jahjah
Jahjah is geboren en getogen in Libanon, waarin de basis ligt voor zijn kritische houding ten opzichte van Israël. Hij is later Belgisch staatsburger geworden en studeerde daar politieke wetenschappen. In 2000 richtte hij de Arabisch-Europese Liga (AEL) op, waarin hij optrad als ‘spreekbuis van ontevreden allochtonen’. Hij heeft een kijk op het Midden-Oosten en op Europa, die gevormd is door een heel andere achtergrond en ervaringen dan bijvoorbeeld die van mij. Ik volg Jahjah sinds enkele maanden op Twitter. Waar hij voorheen nogal boude uitspraken in de media deed, ervaar ik zijn recente tweets als prettig prikkelend; ze dagen mij regelmatig uit om zaken ook eens van een andere kant te bekijken.

Nieuwsgierig
Ik ben dan ook heel benieuwd naar de uitzending van komende zondag: Wat is het wereldbeeld van deze man? Welke interpretaties geeft hij aan de actuele ontwikkelingen op het wereldtoneel? Hoe ervaart hij de Belgische/Europese maatschappij? Welke cultuuruitingen en gebeurtenissen hebben zijn denken gevormd? Aan de hand van beeldfragmenten en zijn antwoorden op de vragen van presentator Thomas Erdbrink hoop ik hierin inzicht te krijgen. Ik ben nieuwsgierig naar de wereld die zich aan mij toont als ik hem via de ogen van Abou Jahjah mag waarnemen.

Blinde vlekken
Wellicht schijnt er dan ook wat licht op mijn eigen blinde vlekken, namelijk die van de vanzelfsprekendheden van mijn denken, dat op Nederlandse leest geschoeid is. Van jongs af aan krijgen we immers collectieve ‘waarheden ‘ mee, die dagelijks bevestigd worden via onze sociale contacten en de media. Onze geest helpt daarbij ook een handje. We nemen onbewust selectief waar: we zien wat we al kennen en begrijpen en wat onze eerdere ideeën bevestigt. Informatie die onze overtuigingen tegenspreekt zijn we geneigd te negeren of te bestrijden…

Geestelijke oefening
Zondag ga ik kijken naar zomergasten. Ik zie het als een mooie oefening in het openen van mijn geest en hart naar een ander mens en naar diens beleving van de wereld. Dit zal mijn begrip, empathie en compassie doen toenemen, vermoed ik. En stel nou dat blijkt dat deze man werkelijk duivelse ideeën heeft, die de mensheid in gevaar brengen, dan ben ik ook blij dat ik die heb leren kennen. Kennis over je vijand is immers de beste verdediging! Kijk je mee?