brief-van-de-dag-mohammed

Zo verschillend met eenzelfde verlangen

Dankzij het project Nieuw In Nederland van De Correspondent heb ik de jonge Syrische vluchteling Mohammed Al Hendi ontmoet. We zijn totaal verschillende personen; andere generatie, ander geslacht, andere cultuur, andere taal, ander geloof en ga zo maar door. We delen echter ook iets heel wezenlijks: het verlangen dat mensen open en liefdevol met elkaar omgaan. Dat iedereen elkaar als mens ziet en niet als lid van een groep, zoals ‘de vluchtelingen’ of ‘de moslims’.

Wezenlijke communicatie

Mohammed had een aantal artikelen geschreven, waarvan hij graag wilde dat Nederlanders ze zouden lezen. Samen hebben we van die artikelen één artikel gemaakt en het vertaald naar het Nederlands. Dat was een mooi proces. Om zijn naar het Engels vertaalde Arabische woorden om te zetten naar Nederlandse, was soms best lastig. Aan de hand van mijn vragen als:
Wat wil je hiermee overbrengen?
Wat wil je dat de lezer voelt of ervaart?
Welk punt wil je hier maken?
heeft hij steeds meer verteld over zijn ervaringen, belevingen en intenties. Hij wilde dat zijn poëtische Arabische taalgebruik goed tot zijn recht zou komen in de vertaling. Als ik dan, na zoeken en vragen, de juiste woorden gevonden had, voelde dat soms echt als een overwinning. Toen we het artikel af hadden en nog eens hardop lazen, kreeg ik zelf – eerlijk gezegd – kippenvel.

Brief van de week

We hebben het naar Het Parool gestuurd. En de redactie vond het ook een mooi stuk! Zaterdag 26 november werd het als brief van de week geplaatst onder de titel: ‘Ik wil niet dat u mij ziet als een zielige en zwakke man’. Je kunt Mohammeds verhaal hier lezen of via de website van het Parool, waar ook wat reacties op het artikel zijn binnengekomen. Daaruit blijkt dat sommige mensen echt hun empathisch vermogen wat meer zouden mogen ontwikkelen. De nare reacties wekten overigens ook weer hele warme reacties op. Op Facebook heeft Mohammed gelukkig vooral veel steun en bevestiging ontvangen.

Medemenselijkheid

mohammedIk ben zo blij voor Mohammed dat zijn artikel geplaatst is. Hij verdient het dat zijn stem gehoord wordt en dat zijn verhaal gelezen wordt. En als er ook maar één iemand is, die ‘de vluchtelingen’ meer als (mede)mens gaat zien, en iets meer empathie en compassie ontwikkelt, ja, dan is ons gezamenlijke doel bereikt!