Overal duiken artikelen op over de seksistische praktijken van datingcoach Julien Blanc, zo ook in het NRC. Er zijn petities tegen zijn komst en in verschillende landen is hij persona non grata geworden. Ik vind het onverstandig deze man en zijn collega’s in de ban te doen.

Taboe
Alles wat je taboe verklaart, wat je onderdrukt, wint aan kracht. Er komen nu al duizenden mannen af op de peperdure workshops van Julien Blanc, waarin hij in een razend tempo uitlegt hoe je met dominant, denigrerend en seksistisch gedrag ons ‘vrouwtjes’ in bed krijgt. De controverse legt de man en zijn organisatie geen windeieren. Het verbodene is immers ook heel aantrekkelijk. Ik stel voor dat we een open en onderzoekende houding aannemen naar deze man en zijn praktijken. Wat maakt dat zoveel mannen naar zijn workshops komen? Wat kunnen we leren van zijn aantrekkingskracht?

Duistere kanten
Blanc legt duistere kanten van mannen en vrouwen bloot en maakt gebruik van psychologische dynamieken. Ook binnen relaties bestaan de krachten waar hij mee speelt. Dominantie bijvoorbeeld kan voor spanning en opwinding in het contact tussen geliefden zorgen. En wat hij beweert over beschadigde vrouwen, is ook herkenbaar. Welke liefdesrelatie is helemaal vrij van oude pijnen en littekens?

Het is
Door te accepteren dat er mannen zijn als Julien en vrouwen die voor dit soort mannen vallen, blijven we ontvankelijk voor dat wat zich in en tussen mensen afspeelt. Door het duistere in het licht te zetten, kan Julien Blanc ons misschien juist wel helpen gelijkwaardige en gezonde relaties met elkaar aan te gaan.