narcis

 

Van het beluisteren van de podcast ‘De wetten van Koos’ van Follow the Money werd ik verdrietig. Toch is het de moeite waard om te luisteren als je narcistische dynamieken wilt begrijpen.

Extreem grensoverschrijdend gedrag

Ik spreek over narcistische dynamieken op grond van wat er in de podcast verteld wordt, want ik was er natuurlijk niet zelf bij en heb geen diagnose van Koos gesteld. Uit de podcast komt een beeld naar voren van extreem grensoverschrijdend gedrag, maar toch zijn veel van de patronen herkenbaar en heb ik ze ook in andere organisaties gezien.

Typische narcistische gedragingen

Hierbij noem ik enkele zaken uit de podcast, die typerend zijn voor narcistische dynamieken:

 1. maskergedrag: charmant, charismatisch en schijnbaar betrokken, om zich vervolgens volstrekt compassieloos, wreed zelfs, te gedragen
  2. zichzelf overtuigend neerzetten als alwetend, alkunnend en succesvol en daarmee ook veel voor elkaar krijgen
  3. adoratie en goeroestatus
  4. zichzelf boven de regels en de wet stellen (en ermee wegkomen)
  5. mensen als gebruiksvoorwerp gebruiken
  6. anderen kleineren en diskwalificeren
  7. uitspraken als: ‘alle vrouwen zijn borderliners’
  8. dwingende controle uitoefenen over anderen
  9. liegen, bedriegen en manipuleren
  10. gaslighting: bijvoorbeeld door degene die zijn gedrag ter discussie stelt, als psychisch hulpbehoevend neer te zetten

Heldere blik en moed

Tot slot een positieve noot: er zijn mensen geweest met een heldere blik, die zagen wat er gebeurde, en die de moed hadden om dit aanhangig te maken. Helaas is dit een zware weg, maar we hebben meer van hen nodig om dit soort desastreuze beschadigende dynamieken te stoppen. De reden dat ik regelmatig over destructieve narcistische dynamieken schrijf, is vanuit de hoop dat meer mensen deze gaan herkennen en we ze met elkaar eerder kunnen doorbreken. Zo kunnen we de schade beperken voor mensen die te lijden hebben onder dit gedrag. De gevolgen zijn namelijk inmens voor organisaties (onveilige werkomgeving, lagere productiviteit, ziekteverzuim en hoog verloop), maar dat valt nog in het niet bij de schade voor de individuele slachtoffers (stress, baanverlies, schending van de fysieke integriteit, verlies van zelfvertrouwen en andere grote psychische schade).

Slachtoffers erkennen

In mijn werk als begeleider van ontwikkeling in organisaties en van individuen, heb ik een hoop leed gezien dat ontstaat door dergelijke narcistische relationele dynamieken. Helaas zie ik ook dat slachtoffers van deze narcistische dynamieken vaak niet geloofd en erkend worden, ook niet door hulpverleners. Hierdoor kan de psychische schade juist toenemen.

Hulp nodig voor je organisatie of jezelf?

Herken je deze dynamieken en heb je er last van? Ik begeleid jou of jouw organisatie graag bij de aanpak en het herstel ervan.

Bel of mail mij voor een afspraak.

Meld je aan voor de Blikopener als je bericht wilt hebben over nieuwe blogs en andere activiteiten. (verschijnt onregelmatig en maximaal tien keer per jaar)

Eerder verscheen mijn blog: Hoe overleef ik een narcist?

Op NPOradio1 heb ik uitgebreid gesproken over het omgaan met narcisten. Je kunt dit anderhalf uur durende gesprek met Lara Lauwigi terugluisteren als podcast.

Even stilstaan bij jezelf

maakt je bewuster, effectiever en vrijer
direct contact: 06 24772669mail: karen@karenwalthuis.nl