Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat hun huwelijk of relatie ‘mislukt’ is. Dat raakt me. Als je jarenlang lief en leed hebt gedeeld, dan is er toch niets mislukt? Al die speciale momenten met elkaar, eventueel kinderen samen; dat zou ik eerder succesvol noemen. Dat de liefdesrelatie nu voorbij is, maakt de tijd ervoor niet minder waardevol, toch?

Mensen veranderen

Ieder mens is een veranderlijk wezen. Je behoeften, drijfveren en de manier waarop je in de wereld staat, ontwikkelen zich in de loop van je leven. Zo beschouwd is het eigenlijk juist heel bijzonder als twee geliefden hun hele leven samen blijven in een goede verbinding, met echt contact en intimiteit. Hoeveel stellen leven er niet langs elkaar heen in een soort onverschillige harmonie?

Vitale krachten in je relatie

Esther Perel – die therapeute met Frans accent – schrijft in haar boeken over de noodzaak van paradoxale krachten in een relatie. Naast intimiteit en veiligheid hebben we ook een beetje afstand en spanning nodig. Anders zien we elkaar niet echt meer. In haar boek Erotische Intelligentie toont ze hoe je deze beide krachten in je relatie vitaal kunt houden.

Vreemd…

In haar laatste boek Liefde in verhouding beschrijft ze hoe je, als een van beiden vreemdgegaan is, een nieuwe relatie met elkaar aan kunt gaan. Ook in deze TEDtalk vertelt ze over haar internationale onderzoek naar ontrouw, met onconventionele invalshoeken en inzichten. Zo stelt ze dat vreemdgangers niet op zoek zijn naar een andere persoon, maar naar een andere ‘ik’. Mede door de lichtheid en humor waarmee ze dit beladen thema brengt, is het een aanrader!
Sigmund kent haar klaarblijkelijk ook!

Relatie als leerschool

Voor mij is een relatie niet alleen een bron van veiligheid, intimiteit en spanning, maar ook een van bewustwording. In het contact met je partner kun je veel over jezelf leren. Het is immers in dit intieme contact dat je gevoelige knoppen ingedrukt worden. Net als je kinderen dat kunnen. Degenen die je het meest na staan, zijn die irritante triggers, die oude patronen en kwetsbaarheden activeren. Door ze te onderzoeken, kun je je vrij maken van de negatieve invloeden ervan. Dus als je partner je tot wanhoop drijft, is het een mooi moment om even bij jezelf stil te staan. Om een STOP te maken en te onderzoeken waar het echt over gaat.

Relatiecoaching

Dat is ook wat ik doe met de stellen die bij mij komen voor relatiecoaching. Hoe mooi is het om je samen te ontwikkelen? De geschilpunten of problemen in je relatie worden het materiaal voor onderzoek en groei.Tijdens de relatie-APK gaan we hiermee aan de slag en geef ik de partners handvatten mee om dit samen te blijven doen.

Relatietherapie

Stellen die middenin een relatiecrisis zitten of die een scheidingsproces starten, begeleid ik ook. Net zoals paren met kinderen, die niet (meer) bij elkaar willen zijn, die ik help om hun co-ouder-relatie op een prettige manier vorm te geven. Als je samen kinderen hebt, blijf je immers levenslang met elkaar verbonden. En iedere verbinding voelt beter als die liefdevol is. In dit soort gevallen noem ik het relatietherapie.

Even stilstaan bij jezelf

maakt je bewuster, effectiever en vrijer
direct contact: 06 24772669mail: karen@karenwalthuis.nl