Een heel naar gevoel kreeg ik toen ik de column  ‘Empathie is niet voor iedereen‘ van Theodor Holman las in het Parool van 16 november. Als jij hem niet gezien hebt, kun je de column als pdf lezen of digitaal via de website van het Parool. Dit is mijn antwoord aan Theodor Holman (dat heb ik hem ook gemaild):

Empathie is wél voor iedereen!

Door uw column ‘Empathie is niet voor iedereen’ van vorige week zaterdag voel ik mij bijzonder uitgedaagd om een tegengeluid te laten horen. Eerder hebt u mij al eens duidelijk gemaakt dat u polarisatie ziet als dé manier om zaken bespreekbaar te maken en te verhelderen. Dat begrijp ik en onderschrijf ik in bepaalde mate. In deze column gaat u mij daarin echter te ver, in zowel uw taal als uw beweringen. Te ver, omdat dergelijke teksten een negatief effect kunnen hebben op de sfeer in onze samenleving.

Policor

En wacht u alstublieft met mij nu te diskwalificeren als aanhanger van het politiek correcte denken en doen. Daar ben ik namelijk ook geen voorstander van. Alles wat je onderdrukt, wint immers aan kracht. Ik ben er juist voorstander van alle gevoelens, gedachten en gedrag te onderzoeken. Dan gaan we onszelf en elkaar begrijpen. Ik geloof in een vreedzame samenleving als mensen de moed hebben hun geest en hart te openen naar elkaar. Uw column en het daarin beschreven mens- en wereldbeeld zou de geesten en harten van uw lezers juist kunnen doen sluiten, vandaar deze reactie.

Aanvullende gezichtspunt

Ik zou nu uw column stukje voor stukje kunnen bespreken en bestrijden. Liever echter richt ik mij op de uitspraken in uw column waar ik inhoudelijke aanknopingspunten zie voor een constructieve bijdrage mijnerzijds. Een aanvullend gezichtspunt.

Empathieën; 3 manieren

U vraagt zich in uw column af hoe u op een goede manier moet ‘empathieën’. Met waardering neem ik dit nieuwe werkwoord van u over. En met liefde geef ik u hiervoor wat handvatten, omdat u zelf zegt hier een hard hoofd in te hebben. Mijn drie manieren van empathieën zijn de volgende:

  1. Ontwikkel de juiste houding en vaardigheden om te kunnen empathieën
    Empathie is de vaardigheid om je in te kunnen leven in de situatie en gevoelens van een ander. Voor mij begint dat met mij voor die ander open te stellen. Ik zet mijn eigen beleving, overtuigingen en (voor)oordelen even opzij, zodat er ruimte ontstaat om de ander te kunnen zien en horen. Ik luister dan naar de ander met de intentie een kijkje te nemen in zijn of haar belevingswereld met Radicale Open Interesse. Ik neem niets zomaar over, ik kijk alleen even mee vanuit het standpunt van die ander. Zo kan ik mij empathisch opstellen naar zowel ‘de illegaal als de man of vrouw die zich door de illegaal bedreigd voelt’.
  2. Ga tegenstellingen zien als (complementaire) krachten.
    U stelt dat u niet empathisch kan zijn, omdat u vertrouwt op uw gezonde verstand, liever analyseert dan voelt, redelijk wil zijn en gezag niet zomaar accepteert. Interessant, want ik herken mij volledig in deze beschrijving en ik beschouw mijzelf als empathisch. Juist dankzij deze eigenschappen ben ik in staat mij te verplaatsen in de situatie en belevingswereld van ‘de ander’.
  3. Zie de ander als mens, als interessant individu
    In uw column spreekt u bijvoorbeeld over ‘blanken’, ‘illegalen’, ‘de arme Islamitische Syriër’, ‘de asielzoeker’, ‘mijn tegenstanders’. In werkelijkheid gaat het hier over mensen zoals u en ik. Mensen die in essentie dezelfde menselijke behoeften en gevoelens hebben en tegelijkertijd ook verschillend zijn. En dat laatste maakt ‘de ander’ juist zo interessant. Ik onderzoek graag het mens- en wereldbeeld van diegenen die ik ervaar als ‘anders’ dan ik, want dat verrijkt mijn wereldbeeld en vergroot mijn empathisch vermogen. Daarom lees ik uw columns en tweets ook zo graag.

Empathieën is in essentie dus luisteren zonder direct je eigen oordelen en gevoelens op het verhaal van de ander los te laten. Met een beetje oefening, gezond verstand en redelijkheid is dit toch best te doen?

Wil jij jouw empathie zo ontwikkelen dat het jou en anderen van dienst is? Ik coach je daar graag bij. Je kunt ook meedoen aan de Workshop Empathisch Leiderschap