Van mijn vriend kan ik veel leren

Van mijn vriend kan ik veel leren
Hij kan met stelligheid en overtuiging
Inzichten en ideeën neerzetten
Waar ik dan bewonderend naar luister
Tot ik besef dat zijn teksten
Uit door mij geschreven boeken komen
Daar moeten we dan samen om lachen
Rebecca Solnit noemt dit mansplaining

 Van mijn vriend kan ik veel leren
‘Wat dan?’, vraag je je misschien nu af
Nou, om met stelligheid en overtuiging
Mijn inzichten en ideeën neer te zetten
Net zoals hij met stelligheid en overtuiging
Mijn inzichten en ideeën neerzet

Competentie tonen

Wat is nou toch de reden dat jij míj dingen gaat uitleggen, waar ik mij al meer dan 20 jaar professioneel mee bezig houd?’, vroeg ik mijn vriend laatst eens. ‘Nou, gewoon, ik vind het leuk om mijn kennis en competentie te tonen. En het zijn toch onderwerpen die jou interesseren?’. En daar zit dan ook wel weer wat in. En ach… je leert er altijd iets van als je naar een ander luistert. Maar toch…

Gezien worden

Ik vertelde hem dat ik soms het idee krijg dat hij mij niet echt ziet en hoort, als hij dit soort betogen houdt over onderwerpen waar ik mij grondig in verdiept heb. Na de eerste verbazing – ‘het is toch helemaal niet nodig om dat zo te ervaren!’ – kon hij het zich wel een beetje voorstellen. En hij merkt het sindsdien zelf op als hij mij iets aan het uitleggen is, waarvan hij weet dat ik er juist veel vanaf weet. Dan stopt hij met praten en lachen we er samen om.

Mansplaining

Mannen blijken wel vaker de neiging te hebben om zaken uit te leggen waar de vrouwelijke gesprekspartner veel meer over weet dan die mannen zelf. Rebecca Solnit heeft hier een essay over geschreven:Men explain things to me’. Later is dit fenomeen mansplaining gaan heten. Vrouwen blijken vaker de neiging te hebben om in zo’n geval geduldig te luisteren, daar ben ik dan weer niet uniek in.

Womansplaining

Vrouwen doen het zelf overigens ook wel – womansplaining – als zij (onbewust) menen dat ze ergens meer over weten dan een man. Tja… de voorbeelden hiervan, die ik op internet gevonden heb, gingen over koken, wassen en de kinderen, zoals ook in deze column in de Huffington Post. Misschien zitten we met elkaar een beetje vast in oude genderpatronen?

Voornemen

Nou ja, ik heb me voorgenomen dat ik wat meer ga vertellen over hoe ik zaken zie. En dat ik mijn gesprekspartner (m/v) wat eerder ga onderbreken als ik een ‘lezing’ krijg over iets waar ik beduidend meer over weet. En dat ik me wat minder makkelijk laat onderbreken. Dan weet je dat maar. Misschien ook een goed voornemen voor jou?

Lees ook mijn blog over een aanverwant onderwerp: Vrouwtje zoals jij. Dit gaat over een man die zich afvroeg waarom hij naar mij(n lezing) zou moeten luisteren.

Ben je benieuwd in welke boeken die inzichten van mij staan? Klik dan even door naar de boekenpagina